Πρoσυνεδριακό workshop
Τραύμα και Σώμα
Το σώμα είναι η πρωταρχική έδρα για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού. Είναι επίσης ο κύριος ιστό-τοπος για τη συνάντηση με τον άλλο. Ως εκ τούτου, το σώμα επιβάλλεται τόσο ως η ενσάρκωση της ταυτότητας και των δυνατοτήτων του εαυτού, όσο και ως η αναπόφευκτη απόδειξη της διασύνδεσής μας με τους άλλους. Το σώμα είναι επίσης ο τόπος όπου το τραύμα καταγράφεται και μπορεί να αποθηκευτεί, υφασμένο στο σώμα, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, πώς αισθάνεται, πώς μυρίζει, πώς φαίνεται, αλλά απρόσιτο για αναπαράσταση.
Ο
βαθμός στον οποίο το σώμα μπορεί τότε να γίνει αισθητό ως ένα φιλόξενο ή
αφιλόξενο σπίτι για τον εαυτό μας θα αντικατοπτρίζει επομένως την ποιότητα των
πρώτων εμπειριών με τους άλλους και των ταυτίσεων μας.
Καθηγήτρια Alessandra Lemma BSc., MA, MPhil (Cantab.), MSt (Oxon.) D. Clin Psych., Dip. Συμβουλευτική Ψυχ. είναι Ορκωτός Κλινικός και Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής και Μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Έχει εργαστεί στον τομέα του NHS και άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για περισσότερα από 35 χρόνια με εξειδίκευση στη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με ήπια έως σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τώρα είναι σύμβουλος στο κέντρο Anna Freud και εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο στο Queen Anne Street Practice και στο Regent's Park/Primrose Hill Practice δουλεύοντας τόσο με εφήβους όσο και με ενήλικες.
Μέχρι το 2016 εργάστηκε στο Tavistock and Portman NHS Foundation Trust όπου ήταν σε διάφορα σημεία Υπεύθυνη Ψυχολογίας, Διευθύντρια της Μονάδας Ανάπτυξης Ψυχολογικών Θεραπειών και Καθηγήτρια Ψυχολογικών Θεραπειών (από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Essex). Εργάστηκε επίσης ως Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων στην Κλινική Portman όπου ειδικεύτηκε στην εργασία με τρανς άτομα.
Είναι Μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Μονάδα Ψυχανάλυσης, University College του Λονδίνου. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Clinical Tutor στο UCL Doctorate in Clinical Psychology και στο UCL MSc in Psychoanalytic Studies όπου ήταν καθηγήτρια μαθημάτων μεταξύ 2003-2005.
Η εκπαίδευση και η εμπειρία της σε μια σειρά θεραπευτικών τρόπων στηρίζουν την προσέγγισή της στην αξιολόγηση της καταλληλότητας για ψυχολογικές παρεμβάσεις. Εκτός από την εκπαίδευσή της σε μακροχρόνιες ψυχαναλυτικές παρεμβάσεις, είναι επίσης έμπειρη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και θεραπεύτρια σε μια σειρά από σύντομες ψυχολογικές παρεμβάσεις βασισμένες σε τεκμήρια όπως η Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT), μια από τις εγκεκριμένες θεραπείες NICE για τη θεραπεία της κατάθλιψης. και Δυναμική Διαπροσωπική Θεραπεία (DIT). Είναι επόπτρια και εκπαιδεύτρια στη Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (IPT). Μαζί με τους καθηγητές Peter Fonagy και Mary Target, ηγήθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου για μια σύντομη ψυχοδυναμική παρέμβαση για διαταραχές της διάθεσης, τη Δυναμική Διαπροσωπική Θεραπεία (DIT) που προσφέρεται τώρα στο NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες ( http ://www.dit.org ).
Μέχρι το 2020 ήταν η γενική συντάκτρια της σειράς βιβλίων New Library of Psychoanalysis . Μεταξύ 2008 και 2011 ήταν Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Psychoanalytic Psychotherapy: Applications, Theory and Research . Μεταξύ 2011-2018 ήταν μια από τις περιφερειακές συντάξεις του International Journal of Psychoanalysis. Επί του παρόντος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Journal of Psychoanalysis.
Ήταν αποδέκτης του βραβείου Sigourney 2022 ως αναγνώριση της εφευρετικής της θεωρητικής και κλινικής συνεισφοράς στην κατανόηση των πρακτικών τροποποίησης του σώματος, των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην ψυχική λειτουργία και τις ταυτότητες των τρανς, καθώς και για τις προσπάθειές της να διαδώσει την ψυχαναλυτική σκέψη και εφαρμογές παγκοσμίως.
Δίνει εκτενείς διαλέξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς και έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία για την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση. Τα κλινικά και θεωρητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις διαταραχές της εικόνας του σώματος (ιδιαίτερα τη δυσμορφία του σώματος και τις πρακτικές τροποποίησης του σώματος), την ταυτότητα φύλου, το τραύμα, τον αντίκτυπο της εικονικής τεχνολογίας, την ανάπτυξη των εφήβων και την εφαρμοσμένη ηθική.
Διαθέτει εξειδικευμένη κλινική εμπειρία στη θεραπεία:
Διαταραχές διάθεσης (κατάθλιψη και άγχος)
Διαταραχές σωματικής εικόνας (ιδιαίτερα σωματική δυσμορφική διαταραχή)
Διατροφικές διαταραχές
Τραύμα
Αυτοτραυματισμός
Εθισμός στα ψηφιακά μέσα
Προβλήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου (transgender) και τη σεξουαλική επιθυμία